WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

AFSTEEKVERBOD SCHIEDAM BLIJFT BESTAAN

SCHIEDAM- De VVD, een van de partijen die deel uitmaakt van het stadsbestuur, heeft gisteravond samen met de oppositiepartijen AvS en LOS een vergeefse poging gedaan om het afsteekverbod van vuurwerk in Schiedam op te heffen. De partijen baseren zich op de uitspraak van de rechter die heeft geoordeeld dat de gemeente de vergunningen voor de verkoop van vuurwerk niet mag intrekken. De gemeente legt zich neer bij de uitspraak, maar blijft vasthouden aan een algeheel afsteekverbod. Dat betekent dat ook het kleine vuurwerk, zoals fonteintjes en grondbloemen, verboden is. De voorstanders van dit verbod vinden dat het vuurwerk te veel schade veroorzaakt en te veel slachtoffers maakt tijdens de jaarwisseling.

De VVD, en de twee oppositiepartijen, willen de Schiedammers de mogelijkheid geven om te genieten van het kleine vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dit soort vuurwerk is landelijk toegestaan en daarom stellen de drie partijen voor om het vuurwerkverbod in Schiedam te versoepelen, met uitzondering van de vuurwerkvrije zones.

De recente uitspraak van de rechter houdt in dat de vijf vuurwerkverkopers in Schiedam hun vergunningen behouden en dat ze dit jaar en de volgende jaren vuurwerk mogen blijven verkopen. Het afsteken van consumentenvuurwerk in Schiedam is echter nog steeds verboden, zoals de gemeenteraad heeft besloten. In de buurgemeente Vlaardingen is het afsteken van vuurwerk wel toegestaan, maar daar zijn wel een aantal vuurwerkvrije zones ingesteld.

Er zijn vier categorieën F-klasse vuurwerk:

Categorie F1: vuurwerk met zeer weinig gevaar, zoals sterretjes en knalerwten. Dit vuurwerk mag het hele jaar door worden verkocht en afgestoken.
Categorie F2: vuurwerk met weinig gevaar, zoals cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. Dit vuurwerk mag alleen tijdens de jaarwisseling worden verkocht en afgestoken.
Categorie F3: vuurwerk met middelmatig gevaar, zoals grote vuurpijlen en shells. Dit vuurwerk is meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik en mag alleen worden afgestoken met een vergunning.
Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert, zoals mortieren en bommen. Dit vuurwerk is alleen bestemd voor professioneel gebruik en mag alleen worden afgestoken met een vergunning.

Eén gedachte over “AFSTEEKVERBOD SCHIEDAM BLIJFT BESTAAN

  1. Er staat een fout in uw artikel. F1 is niet verboden en kan ook niet verboden worden. Zie artikel 2.71 van de apv. Ik verzoek u dit te rectificeren om de inwoners van Schiedam niet verder in verwarring te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *