WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BIJNA 1 MILJARD NAAR ROTTERDAMSE HUURWONINGEN MET LAAG ENERGIELABEL

ROTTERDAM- De Rotterdamse woningcorporaties investeren bijna 1 miljard euro in nieuwbouw en renovatie van huurwoningen en gaan aan de slag met 3.600 huurwoningen die vallen onder een zogenaamd laag energielabel: E-, F- en G. Ook plaatsen ze 10.000 zonnepanelen op de daken van de huurwoningen om daarmee te pogen alternatieve energie op te wekken. Verder werken ze samen met de gemeente en de huurdersorganisaties om de woonbuurten groener te maken. De prestatieafspraken voor 2024-2025 zijn gisteren ondertekend door de Rotterdamse woningcorporaties, de huurdersorganisaties en de gemeente. In deze afspraken staat hoe deze partijen de komende jaren gaan samenwerken.

Het stadsbestuur, dat bestaat uit de politieke partijen Leefbaar, VVD, D66 en Denk, onderneemt niets om een einde te maken aan de energiebelastingen, die bovenop de energierekening van de consumenten en de bedrijven komen. In plaats daarvan zet het stadsbestuur in op het stimuleren van energieklussers en energiecoaches. Dit zijn mensen die de huurders kunnen adviseren en helpen om hun woning beter te isoleren, bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbel glas, het aanbrengen van tochtstrips of het vervangen van oude apparaten. Ook wil het stadsbestuur dat de huurwoningen aardgasvrij worden gemaakt, door ze aan te sluiten op het netwerk van stadsverwarming. Dit is een alternatieve vorm van verwarming die gebruik maakt van restwarmte uit de industrie of de afvalverbranding. Recent kwam de warmtelevering in de problemen door de grote brand bij de AVR, waardoor nu moet worden bijgestookt met aardgas en diesel.

De corporaties besteden de komende twee jaar ook ruim 800 miljoen euro aan het onderhoud van de huurwoningen. Hiervan gaat ongeveer 48 miljoen euro naar het oplossen van problemen zoals vocht, schimmel, loden leidingen, asbest en brandveiligheid. Deze problemen kunnen de gezondheid en de veiligheid van de huurders in gevaar brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *