WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BULGAAR SCHIEDAM VERLIEST TIJDELIJK BIJSTAND DOOR LANGER VERBLIJF IN BUITENLAND

SCHIEDAM- Een Bulgaar uit Schiedam die langer dan toegestaan in zijn thuisland verbleef, heeft geen recht op bijstand over die periode. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaald.

De man ontving sinds 2013 bijstand naar de norm van gehuwden. In 2020 vroeg hij toestemming om met behoud van bijstand naar het buitenland te gaan. Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam gaf hem die voor de periode van 7 juli tot en met 2 augustus 2020. Hij moest zich bij terugkomst melden bij de gemeente. Als hij langer dan 28 dagen wegbleef, zou zijn bijstand worden beëindigd.

De man meldde zich op 3 augustus 2020 bij de gemeente en zei dat hij van 15 juli tot 16 augustus 2020 in een ziekenhuis in het buitenland had gelegen. Hij stuurde enkele stukken over zijn ziekenhuisverblijf en medische onderzoek mee. Op 17 augustus 2020 meldde hij dat hij terug was in Nederland. Hij stuurde ook verschillende stukken over zijn vliegreizen mee.

Het college trok de bijstand van de man over de periode van 5 tot en met 17 augustus 2020 in. Het college vond dat hij langer in het buitenland was gebleven dan toegestaan en dat er geen sprake was van zeer dringende redenen om hem toch bijstand te verlenen.

De man maakte bezwaar tegen dit besluit, maar het college handhaafde het. De man stapte naar de rechtbank, maar die verklaarde zijn beroep ongegrond. De man ging in hoger beroep bij de CRvB.

De CRvB oordeelde dat de man inderdaad geen recht had op bijstand over de periode in geschil. De CRvB vond dat de man niet had aangetoond dat hij in een acute noodsituatie verkeerde die alleen met bijstand kon worden opgelost. Wel stelde het CRvB dat de man inderdaad medische zorg had gekregen in Bulgarije en daarna naar Nederland was teruggekeerd. Het enige gevolg van zijn ziekenhuisopname was dat hij twaalf dagen geen bijstand had gekregen. Dat was geen reden om hem alsnog bijstand te verlenen. De CRvB verwerpt daarom het beroep van de man.

4 gedachten over “BULGAAR SCHIEDAM VERLIEST TIJDELIJK BIJSTAND DOOR LANGER VERBLIJF IN BUITENLAND

    1. @Cees,
      Je kan toch niet werken in Nederland als je in in je eigen land 365 dagen per jaar op vakantie bent?
      Hetzelfde geldt voor de duizenden gelukzoekertje en ‘oorlogsslachtoffertjes’.

  1. Sinds 2013 is zo’n 10 jaar. Nog steeds absurd lang voor iemand uit een groep die nog nooit een cent heeft bijgedragen…. Dat wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *