WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

CYBERCRIMETEAM ROTTERDAM ARRESTEERT VIER OPLICHTERS

ROTTERDAM- In een onderzoek naar phishing en bankhelpdeskfraude heeft het Cybercrimeteam van Rotterdam vier mannen gearresteerd. Zij waren op grote schaal betrokken bij deze oplichting. De politie vond de mannen na onderzoek naar gegevens uit het grote internationale cybercrimeonderzoek ‘Operation Cookiemonster’ van vorig jaar.

Veel mensen krijgen mailtjes, whatsappjes of telefoontjes van oplichters. Maar die zijn soms heel moeilijk te herkennen. Een medewerker van het Cybercrimeteam van Rotterdam vertelt dat mensen slachtoffer worden van slimme acties van criminelen. Hij zegt dat het niet meer gaat om tieners achter hun computer, maar om organisaties die veel geld verdienen met cybercrime. Hij zegt ook dat de slachtoffers veel problemen hebben door de oplichting. Hij vindt het goed dat de politie de mannen heeft gearresteerd. Hij zegt dat het Cybercrimeteam impactvolle cybercrime wil bestrijden en dat de criminelen niet wegkomen met hun daden.

De gearresteerde mannen zijn tussen de 23 en 30 jaar oud en komen uit Almere, Huizen en Amersfoort. Een van hen wordt verdacht van het coördineren van de oplichting. Hij zette de service op en liet anderen mensen oplichten. De anderen worden verdacht van het uitvoeren van de oplichting. Er zijn al verdachten gearresteerd, maar er kunnen nog meer volgen. Het onderzoek gaat nog door. Een van de verdachten was in 2021 ook al gearresteerd voor bankhelpdeskfraude, maar was vrij onder voorwaarden. In maart moest hij voor de rechter komen voor de zaak uit 2021.

Een van de phishingcampagnes maakte gebruik van nepwebsites, waarop gebruikers moesten inloggen. Deze websites leken heel erg op de echte websites. De gebruikers werden zo in de val gelokt door de slimme criminelen.

Een slachtoffer verloor meer dan 33.000 euro door deze phishingcampagne, maar er zijn waarschijnlijk veel meer slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld. Sommige mensen doen geen aangifte omdat ze zich schamen of bang zijn voor hun reputatie. Maar aangifte doen is heel belangrijk. Het helpt om de schade te beperken, nieuwe slachtoffers te voorkomen en criminelen op te sporen. Op de website van de politie staat hoe je aangifte kunt doen en wat je verder moet doen. Ook als je al een tijd geleden slachtoffer bent geworden, heeft aangifte doen zin.

Bij de huiszoekingen heeft de politie veel geld, sieraden, horloges, luxe kleding en schoenen en een auto in beslag genomen. De medewerker van het Cybercrimeteam waarschuwt de criminelen dat ze niet alleen worden gearresteerd, maar ook hun spullen kwijtraken om de slachtoffers te kunnen vergoeden.

De medewerker noemt de phishingcampagnes ‘schieten met hagel’. Hij zegt dat de criminelen duizenden valse e-mails versturen en met een paar slachtoffers al veel geld verdienen. De vier mannen worden verdacht van het versturen van meerdere phishingcampagnes. Op de website van de fraudehelpdesk is vaak en ook heel recent gewaarschuwd voor phishingcampagnes. De medewerker zegt dat de oplichters vaak en nog steeds actief zijn met deze campagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *