WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DRIJVEND AZC SCHIEDAM SPOT MET VERBOD OP GENERATOREN

Walstroom naast het drijvend azc aan de Buitenhavenweg, waar een generatorverbod geldt.
SCHIEDAM- Het drijvend asielzoekerscentrum (azc) aan de Buitenhavenweg in Schiedam maakt gebruik van ronkende (diesel)generatoren op de kade, terwijl het luxe cruiseschip de Nassau ligt afgemeerd direct naast een aansluiting voor walstroom, maar het azc lijkt zich weinig aan te trekken van de vermeende milieueffecten van de dieselgeneratoren.

In Schiedam is het al sinds 2014 verboden om generatoren te gebruiken bij de ligplaatsen aan de Buitenhavenweg, Voorhavenkade en het Hoofdplein. Dit verbod is ingesteld om de overlast van geluid en uitlaatgassen te beperken en om de binnenvaart te stimuleren om over te stappen op walstroom. Walstroom is elektriciteit die vanaf de kade wordt geleverd aan de schepen, waardoor ze hun eigen motoren of generatoren kunnen uitschakelen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakt gebruik van dieselgeneratoren om het drijvend azc van stroom te voorzien, terwijl het schip aan de kade ligt. Dit is in strijd met de klimaatdoelstellingen die de gemeente Schiedam en de Nederlandse overheid nastreven. Een dieselgenerator op de kade voor schepen wordt gezien als een bron van luchtvervuiling, geluidshinder en CO2-uitstoot (Hoewel CO2 niet schadelijk is en voor vergroening zorgt). Schepen hebben weliswaar elektriciteit nodig voor bijvoorbeeld de verlichting en de verwarming, maar die elektriciteit kan via walstroom ook worden geleverd uit aardgas, steenkool of kernenergie.

Het vakantieschip de Nassau biedt huisvesting voor asielzoekers en vluchtelingen, die tot uiterlijk 14 maart 2024 op deze locatie zal blijven, zo is afgesproken. Het schip heeft een capaciteit van maximaal 66 personen, die door het COA worden begeleid en verzorgd. Volgens de gemeente is er op het schip 24 uur per dag beveiliging en bedrijfshulpverlening aanwezig.

PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies

Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.

Klik HIER!

2 reacties op “DRIJVEND AZC SCHIEDAM SPOT MET VERBOD OP GENERATOREN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *