WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘DRUGSSMOKKEL VIA ROTTERDAMSE HAVEN WORDT KLEINER’

ROTTERDAM- Om de drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven effectief te bestrijden, hebben overheden en bedrijven de handen ineengeslagen in een brede aanpak met de de zogenaamde Vertrouwensketen, een systeem dat een gesloten logistieke keten creëert voor alle importcontainers die vanuit Latijns Amerika naar de Rotterdamse haven komen. Vanaf 31 maart 2024 worden deze containers alleen nog vrijgegeven via de Vertrouwensketen, waarbij alleen bekende en geautoriseerde partijen betrokken zijn.

De Vertrouwensketen werkt als volgt: bedrijven geven elkaar digitaal toestemming om een container bij de terminal op te halen. Alleen een vervoerder die via de Vertrouwensketen is geautoriseerd, kan de container meenemen. Het gebruik van pincodes, die vaak misbruikt worden door criminelen, wordt afgeschaft. Ook het breed delen van pincodes via e-mail is verleden tijd. In de Vertrouwensketen wordt alle informatie die nodig is voor het veilig en betrouwbaar ophalen van een container digitaal doorgegeven van de ene naar de andere schakel in de keten.

De nieuwe aanpak heeft als doel om de Nederlandse havenlogistieke ketens te beschermen tegen ongewenste inmenging van buitenaf. Om dit te bereiken, is de medewerking van iedereen in de logistieke keten vereist. Het begint bij de rederij/cargadoor en gaat via de verlader, expediteur en vervoerder (truck, trein, binnenvaart) naar de terminal. Voor al deze partijen houdt de Vertrouwensketen een verandering in de werkwijze in. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft deze innovatieve samenwerking mede gefaciliteerd om de haven veilig en weerbaar te houden.

De bedoeling is dat de Vertrouwensketen de drugscriminaliteit in de haven effectiever bestrijdt, maar tot nu toe zijn bij elke geslaagde actie tegen de drugssmokkel in de haven explosies geweest bij huizen in Rotterdam en omstreken. Deze explosies komen vaak door ruzies tussen drugscriminelen, die de schade van een verloren lading verhalen of opgepakte handlangers willen dwingen tot een stilzwijgen. De Vertrouwensketen maakt het hen extra lastig, waardoor mogelijk meer afrekeningen volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *