WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EIS: 30 MAANDEN CEL VOOR BOMLEGGER ROTTERDAM-WEST

ROTTERDAM- Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 30 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen een 23-jarige man uit Almere. De man wordt gezien als de opdrachtgever van een explosie in de nacht van 21 september 2023 in de Jan Kobellstraat te Rotterdam-West (Tussendijken).

Uit politieonderzoek blijkt dat de verdachte twee minderjarige bommenleggers van Almere naar Amsterdam heeft gebracht. Vervolgens heeft een chauffeur, die inmiddels is veroordeeld in eerste aanleg, hen naar Rotterdam gebracht. Via de app hield de verdachte contact met de chauffeur en de bommenleggers over het plaatsen van het explosief. Een van de bommenleggers bekende tijdens zijn verhoor dat hij door de verdachte naar Amsterdam was gebracht in een grijze Volkswagen Polo, een auto die eigendom is van de moeder van de verdachte.

Tijdens de zitting wees de officier van justitie erop dat de verdachte opzet had op het teweegbrengen van een ontploffing. Er was sprake van bewuste en nauwe samenwerking tussen de verdachte, de chauffeur en de bommenleggers, wat volgens de officier neerkomt op medeplegen. ‘Dat hij daarbij niet zelf het explosief heeft geplaatst, doet daaraan niets af. Hij laat anderen het vuile werk doen’, aldus de officier.

De aanklager wees op de ernst van de feiten en de impact van de vele bomaanslagen in Rotterdam op zowel de direct getroffenen als de omwonenden. ‘Bij de afdoening van dit soort feiten kan wat het OM betreft alleen worden volstaan met een forse gevangenisstraf’, stelde de officier. Daarbij komt dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid neemt. ‘Ik zie in verdachte iemand die zijn handen niet vuil wil maken en die anderen het gevaarlijke werk wil laten doen. Hij staat duidelijk boven de uitvoerders, zijn ‘soldaten’. Dit gegeven werkt voor mij strafverhogend mee in de strafeis’, aldus de officier.

Eerder werd eenzelfde straf geëist tegen de chauffeur van de bommenleggers. De uitspraak in deze zaak volgt op een later moment.

Eén gedachte over “EIS: 30 MAANDEN CEL VOOR BOMLEGGER ROTTERDAM-WEST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *