WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EIS VOOR RECHTBANK ROTTERDAM: 6 EN 7 JAAR VOOR VOORBEREIDEN LIQUIDATIES

ROTTERDAM- Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die terecht staan voor het voorbereiden van liquidaties op meerdere mensen, deelname aan een criminele organisatie en witwassen.

Het gaat om een 40-jarige man uit Meppel, tegen wie 7 jaar gevangenisstraf is geëist, en een 31-jarige man uit Súdwest-Fryslân, tegen wie 6 jaar is geëist. De twee mannen zijn op 10 mei 2022 gearresteerd na een tip uit een ander strafrechtelijk onderzoek. Daaruit bleek dat twee opdrachtgevers bezig waren met het regelen van vermoedelijk meerdere liquidaties. Zij hadden daarvoor contact gezocht met de 40-jarige verdachte uit Meppel, die als een soort ‘moordmakelaar’ optrad. Hij beschikte over de juiste contacten en bracht hen in verbinding met de 31-jarige verdachte uit Súdwest-Fryslân, die de liquidaties van rivalen van de criminele organisatie zou moeten uitvoeren.

Het OM heeft door het bestuderen van alle chatberichten en door aanvullend politieonderzoek vastgesteld dat de 40-jarige verdachte moordopdrachten aannam van een criminele organisatie. Hij maakte voor het plannen van de liquidaties gebruik van de 31-jarige verdachte uit Súdwest-Fryslân, die de liquidaties zou moeten plegen. Daarvoor werden onder andere GPS-trackers aangeschaft om onder de auto’s van de beoogde slachtoffers te plaatsen en had hij een vuurwapen in zijn bezit. “Beide verdachten waren volop bezig met het plannen van het ernstigste misdrijf dat we kennen: moord. Dat het niet tot uitvoering is gekomen, is niet omdat ze er zelf van afzagen. Het is de arrestatie van de 40-jarige man die het voortgaan van de voorbereiding heeft verhinderd”, aldus een van de officieren van justitie van het Landelijk Parket.

In de zaak van de 40-jarige verdachte zijn het OM en de advocaat zogenoemde procesafspraken aangegaan. Dit om de strafzaak snel te kunnen behandelen. De advocaat zal volgens de afspraken geen hoger beroep aantekenen en geen verdere onderzoeksvragen stellen. Het OM zal onder deze voorwaarden de strafeis verlagen en eist daarom een gevangenisstraf van 7 jaar. Voor de 31-jarige verdachte eist het OM voor het voorbereiden van moord op meerdere personen een gevangenisstraf van 6 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *