WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘GEDUMPTE KIPPEN ROTTERDAM LIJDEN ONDER GEBREK AAN OPVANG EN ZORG’

ROTTERDAM- In Rotterdam worden regelmatig hennen, hanen en kuikens gedumpt. Deze dieren hebben geen kans op overleven op straat of in een park. Ze worden aangevallen door roofdieren, verhongeren, raken gewond of ziek, maar de dierenambulances en de dierenopvangen in de stad laten deze dieren in de steek. Ze weigeren om de kippen op te halen of naar een geschikte opvang te brengen. De enige opvang die de kippen soms aanneemt, werkt samen met een dierenhandelaar die de kippen als voedseldier verkoopt of laat doden.

Dit is de schrijnende situatie die zes dierenbelangenorganisaties aan de kaak stellen in een brandbrief aan de gemeente Rotterdam. Ze hebben de afgelopen jaren meerdere keren tevergeefs contact gezocht met Vogelklas Karel Schot, de opvang die samenwerkt met dierenhandelaar Siem ’t Hart. Ze hebben ook een gesprek gehad met de landelijke Dierenbescherming, die het nieuwe dierenasiel in Rotterdam gaat beheren. Maar niemand wil iets doen om de gedumpte kippen te helpen.

De organisaties hebben in het afgelopen jaar verschillende voorbeelden gezien van gedumpte kippen die geen hulp kregen van de dierenambulance of de dierenbescherming. Zo werd er vorige week een zwaargewonde haan achtergelaten in een hotelkamer en een andere haan aangevallen door een roofdier. Beide keren weigerde de dierenambulance om de dieren op te halen. De organisaties hebben zelf de kippen opgevangen en verzorgd, maar dat is geen structurele oplossing.

Ze vragen de gemeente Rotterdam om haar wettelijke plicht na te komen om zwerfdieren, waaronder ook de gedumpte kippen, op te vangen en tijdelijk te verzorgen. Ze wijzen erop dat de gemeente Rotterdam de Wet dieren en het Burgerlijk Wetboek overtreedt door de gedumpte kippen in de kou te laten staan. Ze pleiten voor een betere opvang voor de gedumpte kippen in Rotterdam, zoals die ook bestaat in Amsterdam. Daar heeft de gemeente gezorgd voor een kippenopvang in de stad waar de dieren oud mogen worden. Ook rijdt de dierenambulance daar wel voor gedumpte kippen.

De zes organisaties die de brandbrief hebben gestuurd zijn Comité Dierennoodhulp, Zwerfkip en Zo, Red een Legkip, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en Stichting Dierennood. Zij hopen dat de gemeente Rotterdam hun brief serieus neemt en actie onderneemt om deze dieren te helpen. Zij zijn bereid om mee te denken over een oplossing, maar dan moet de gemeente wel de wil hebben om iets te veranderen.

‘De gedumpte kippen zijn geen afval, maar levende wezens die recht hebben op een goede verzorging en een waardig bestaan’, zegt Sandra van de Werd, coördinator van Comité Dierennoodhulp. ‘Wij vinden het onacceptabel dat de gemeente Rotterdam deze dieren negeert en het Burgerlijk Wetboek niet naleeft. Wij roepen de gemeente op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de dierenwelzijnswetgeving te respecteren.’

2 gedachten over “‘GEDUMPTE KIPPEN ROTTERDAM LIJDEN ONDER GEBREK AAN OPVANG EN ZORG’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *