WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘GESCHROKKEN VAN SCHIMMEL IN FLATS STAATSLIEDENBUURT SCHIEDAM’

SCHIEDAM- Wethouder Antoinette Laan (VVD) zegt te zijn geschrokken van een brief van de Huurders Belangenorganisatie Woonplus (HOW) over de schimmelproblematiek in de woningen in de Staatsliedenbuurt te Schiedam-Nieuwland. De wethouder vindt de brief een ernstige zaak en wil vanuit de gemeente zo snel mogelijk actie ondernemen vanuit de publieke taak. Laan: ‘Wij behandelen de brief van HOW als een officieel handhavingsverzoek namens de huurders en nemen hiertoe contact op met Woonplus om onze woninginspecteurs een bouwkundige inspectie uit te laten voeren, met ondersteuning van een bouwfysisch bureau. Van de inspectie wordt vervolgens een rapport opgesteld wat wij richting Woonplus gebruiken om, indien dit wordt aangetoond, aanvullende maatregelen te treffen tegen de vocht- en schimmelproblemen in de woningen van de Staatsliedenbuurt.’

Woonplus heeft naar aanleiding van een onderzoek door Cauberg Huygen een aantal technische maatregelen in de woningen doorgevoerd voor de restexploitatieduur van maximaal 6 jaar. Woonplus ziet een vervolgonderzoek samen met de gemeente niet zitten. Laan: ‘Zij is wel bereid om mee te werken als een handhavingsverzoek naar de staat van de woningen in de Staatsliedenbuurt bij de gemeente wordt ingediend.’

In 2021 gaf het gemeentebestuur nog aan dat bewoners van de Staatsliedenbuurt hun woningen moesten ventileren en goed verwarmen om schimmelvorming in huis te voorkomen. Dit waren volgens het college de belangrijkste maatregelen die de bewoners konden nemen. ‘De woningen zijn gebouwd in de jaren 60 volgens de toen geldende bouwvoorschriften. In die tijd was het gebruikelijk om te verwarmen met een kachel en te ventileren door ramen open te zetten’, luidde de officiële verklaring van het stadskantoor.

Verhuurder Woonplus is ondertussen ontevreden over het tempo van de aanpak van de Staatsliedenbuurt. De verhuizing van de huurders is hierdoor al verschoven van 2021 naar 2025. Voor de huurders in de Staatsliedenbuurt zijn er geen (versnelde) urgentieprocedures mogelijk, omdat er nog geen definitief besluit is genomen over sloop of grootschalige renovatie.

Na de zomer zal de gemeente alle Schiedammers (huurders en eigenaren) informeren over wat ze formeel of zelf kunnen doen als ze te maken krijgen met problemen in huis, zoals vocht en schimmel.

Eén gedachte over “‘GESCHROKKEN VAN SCHIMMEL IN FLATS STAATSLIEDENBUURT SCHIEDAM’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *