WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

LINKSE FRACTIES ROTTERDAM WILLEN MEER ACTIE VOOR AUTOLUWE STAD

ROTTERDAM- De ChristenUnie en GroenLinks in de gemeenteraad van Rotterdam willen dat het college van burgemeester en wethouders meer vaart maakt met het autoluw maken van de stad. Ze hebben schriftelijke vragen gesteld over de invoering van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, het afsluiten van bepaalde straten voor autoverkeer en het verbreden van fietspaden.

De twee partijen wijzen op de voorbeelden van andere steden, zoals Amsterdam, Parijs en Mexico City. Daar zijn maatregelen genomen om ‘de verkeersveiligheid, de luchtkwaliteit en de leefbaarheid te verbeteren’. Ze vinden dat Rotterdam achterblijft, ondanks dat er al in 2020 een motie is aangenomen om 30 kilometer per uur als uitgangspunt te hanteren en dat er miljoenen zijn gereserveerd voor het autoluw fonds.

‘We maken ons zorgen over de implementatie van de plannen. We zien nog te weinig concrete acties en voorstellen. We willen weten hoe het college de motie gaat uitvoeren, welke maatregelen en innovaties het gaat toepassen en hoe het de middelen uit het autoluw fonds gaat besteden’, zegt Tjalling Vonk, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Een van de ideeën van de partijen is om meer straten tijdelijk of definitief af te sluiten voor autoverkeer, bijvoorbeeld op zondag of in het weekend. Ze noemen onder meer de Coolsingel, de Nieuwe Binnenweg, de Witte de Withstraat en de Beijerlandselaan als mogelijke locaties. ‘We hebben in de zomer van 2023 al gezien dat dit kan werken in de Aert van Nesstraat, de Kruiskade, de Meent en het Schouwburgplein. Het geeft fietsers en voetgangers meer ruimte, het laat automobilisten wennen aan een autoluwere stad en het voorkomt overlast voor omwonenden en ondernemers’, beweert Judith Bokhove, fractievoorzitter van GroenLinks.

Een ander voorstel is om het aantal rijbanen of voorsorteerstroken te verminderen, zodat er meer ruimte ontstaat voor het verbreden van fietspaden. De partijen willen dat het college onderzoekt op welke plekken in de stad dit mogelijk is en welke gevaarlijke situaties op het fietspad kunnen worden voorkomen met relatief eenvoudige ingrepen. Ze noemen als voorbeeld het fietspad op de Westzeedijk ter hoogte van de kruising met het Vasteland, waar een plotselinge versmalling ligt ten gunste van een voorsorteerstrook voor het autoverkeer.

‘We vinden dat de veiligheid op het fietspad in de stad zwaarder moet wegen dan extra ruimte voor het autoverkeer. We willen ook meer fietspaden transformeren naar volwaardig tweerichtingsverkeer, zodat fietsers meer keuzevrijheid hebben en minder om hoeven te rijden’, zegt Vonk.

De partijen hopen dat het college hun vragen snel en positief zal beantwoorden en dat er meer actie zal komen voor een autoluwe stad. “We willen dat Rotterdam een voorbeeld wordt voor andere steden, in plaats van achter te lopen. Een autoluwe stad is goed voor iedereen: voor de gezondheid, voor het klimaat en voor de economie’, aldus Bokhove.

Eén gedachte over “LINKSE FRACTIES ROTTERDAM WILLEN MEER ACTIE VOOR AUTOLUWE STAD

  1. Wat echt veiliger zou zijn voor fietsers is dat niet driekwart van de automobilisten met een mobiele telefoon in zijn knuist zou rijden en dat er geen oostblokkers vol wodka zouden rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *