WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OM EIST IN ROTTERDAM TOT 7 JAAR CEL VOORBEREIDEN LIQUIDATIES

ROTTERDAM- In Rotterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen. Deze verdachten staan terecht voor het voorbereiden van liquidaties, deelname aan een criminele organisatie, en witwassen. De aanklager eiste 7 jaar cel tegen een 40-jarige man uit Meppel en 6 jaar tegen een 31-jarige man uit Súdwest-Fryslân.

Op 10 mei 2022 werden beide verdachten aangehouden. Uit een lopend strafrechtelijk onderzoek kwam informatie naar boven dat twee anderen druk bezig waren met de voorbereiding van vermoedelijk meerdere liquidaties. Deze twee anderen zouden als opdrachtgevers hebben gefungeerd en contact hebben gehad met de 40-jarige verdachte uit Meppel. Hij wordt omschreven als een soort “moordmakelaar” die de contacten onderhield en bemiddelde met de man die de liquidaties moest gaan uitvoeren.

Het OM baseert zijn overtuiging op het lezen van alle chats en aanvullend onderzoek van de politie. Volgens deze bevindingen neemt de 40-jarige verdachte moordopdrachten aan van een criminele organisatie. Voor de voorbereiding van de liquidaties zou hij gebruik hebben gemaakt van de 31-jarige man uit Súdwest-Fryslân, die daadwerkelijk de liquidaties zou gaan uitvoeren. Er werden onder andere GPS-trackers geregeld om onder de auto’s van de potentiële slachtoffers te plaatsen, en hij was in het bezit van een vuurwapen.

Een van de officieren van justitie van het Landelijk Parket benadrukte dat beide verdachten druk bezig waren met het voorbereiden van het zwaarste delict: moord. Gelukkig is het niet zover gekomen, niet omdat ze er zelf mee zijn gestopt, maar door de aanhouding van de 40-jarige man die het voortzetten van de voorbereiding heeft gestopt.

In de zaak van de 40-jarige verdachte zijn het OM en de verdediging zogeheten procesafspraken overeengekomen. Dit om de strafzaak snel te kunnen afhandelen. De verdediging zal volgens de afspraken afstand doen van een hoger beroep en geen nadere onderzoekswensen indienen. Het OM zal onder deze voorwaarden de strafeis matigen en eist daarom een celstraf van 7 jaar. Voor de 31-jarige verdachte eist het OM voor de voorbereiding van moord op meerdere personen een celstraf van 6 jaar.

Eén gedachte over “OM EIST IN ROTTERDAM TOT 7 JAAR CEL VOORBEREIDEN LIQUIDATIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *