WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OPEN DAG ARCHEOLOGISCH DEPOT VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Het archeologisch depot van de gemeente Vlaardingen zet, in het kader van Maand van de Geschiedenis, haar deuren open. Ontdek samen met de vrijwilligers van de archeologische vereniging Helinium, de gemeentelijke archeologen, medewerkers van het Stadsarchief Vlaardingen en van Streekmuseum Jan Anderson de sporen die vrienden en vijanden in het verleden achterlieten. ‘Vriend & Vijand’ zijn immers het centrale thema.

Archeologen aan het werk achter bedrijventerrein De Vergulde Hand in Vlaardingen (Archief).
Archeologen aan het werk achter bedrijventerrein De Vergulde Hand in Vlaardingen (Archief).

Iedereen is van harte welkom op de Energieweg 2a op zaterdag 18 oktober. De open dag start om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Elk halfuur begint er een rondleiding in het depot.

Wethouder Hans Versluijs geeft om 10.00 uur het startsein voor de open dag met de onthulling van twee archeologische aanwinsten. Twee wapens van circa honderd jaar oud zijn in de jaren ’80 in de bodem gevonden bij een verbouwing aan de Markt en eind 2013 aan de gemeente geschonken. De vondsten zijn ondertussen behandeld door een specialist en worden op 18 oktober voor het eerst aan het publiek getoond.

Ook Streekmuseum Jan Anderson kreeg onlangs een voor de Vlaardingse geschiedenis uniek wapen geschonken. Het streekmuseum leende het voorwerp voor de gelegenheid aan het archeologisch depot. Het hele verhaal achter dit wapen is te horen op de open dag.

Op 18 oktober is op het archeologisch depot ook de contétekening van het interneringskamp ‘De Vergulde Hand’ te zien, het werk dat Vlaardingen heeft ingezonden voor de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar’. De tekening brengt lokale geschiedenis onder de aandacht die in de vergetelheid was geraakt. Wie het Vlaardingse archiefstuk naar de overwinning wil helpen, kan stemmen via www.stukvanhetjaar.nl. Bezoekers kunnen op de open dag ook de twee Vlaardingse archiefstukken bekijken die in de lokale voorverkiezing niet wonnen. 

Vlaardingen heeft op archeologisch gebied een naam hoog te houden (Archief).
Vlaardingen heeft op archeologisch gebied een naam hoog te houden.

Wie nog meer Vlaardingse historie wil opsnuiven, kan op 18 oktober op verschillende locaties terecht. De oude brandweerkazerne aan de Hoflaan vormt op 18 oktober het decor voor de mini-tentoonstelling ‘Vuur, vriend & vijand in de archeologie’. Ook stichting Flagen en de stadsomroeper gaan daar met het thema van de geschiedenismaand aan de slag. Zeker ook de moeite waard zijn een Geuzenwandeling, een bezoek aan het Streekmuseum Jan Anderson of de tentoonstelling van het Stadsarchief Vlaardingen bij Kade40 over het voormalige hoofdpostkantoor.

Bekijk HIER gehele programma van de Maand van de Geschiedenis en praktische informatie over de activiteiten.