WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

PARKEERNORMEN NOG ONDUIDELIJK NIEUWE STAATSLIEDENBUURT SCHIEDAM

SCHIEDAM- Niet alleen veel bestaande woningen, maar ook parkeerplaatsen zullen verdwijnen in de Staatsliedenbuurt te Schiedam-Nieuwland. In de buurt is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd waarin drie scenario’s voor parkeernormen zijn geschetst, variërend van 0,4 tot 0,6 parkeerplaatsen per woning. Deze normen zijn in overeenstemming met de vastgestelde mobiliteitsnormen van 2022.

In de Staatsliedenbuurt worden 228 woningen gesloopt en 500 tot 550 nieuwe woningen gebouwd. De keuze voor dit aantal is gebaseerd op een balans tussen woningbehoefte, woninggrootte, groen, parkeren en leefbaarheid. Bij verdere ontwikkeling wordt gekeken of er op verantwoorde wijze meer woningen kunnen worden gerealiseerd.

Een samenvatting van de bevindingen uit de haalbaarheidsstudie voor het parkeren:

Gemiddeld is er in de grondexploitatie rekening gehouden met een parkeernorm van 0,7 parkeerplaats per woning. Hiervan zijn 0,6 parkeerplaatsen per woning in de parkeergarage en 0,1 parkeerplaats per woning op straat (voornamelijk voor bezoekers en invaliden).

Binnen het plan worden de parkeerplaatsen van particuliere woningen aan de Burgemeester van Haarenlaan opgeheven. Bestaande bewoners kunnen in de nieuwe situatie parkeren in de parkeergarage of op parkeerplaatsen in het openbaar gebied. De Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) worden betrokken bij het ontwikkelproces.

In de Stedenbouwkundige Haalbaarheidsstudie zijn verschillende oplossingen met betrekking tot parkeren onderzocht. Er is nog geen definitieve keuze gemaakt voor een specifieke oplossing, maar één of meer parkeergarages zullen altijd onderdeel van het plan zijn. De grondexploitatie rekent met een parkeergarage van 368 parkeerplaatsen, zijnde 0,6 parkeerplaatsen per (nieuwbouw)woning, met daarnaast parkeerplaatsen op straat. In de verdere uitwerking kunnen ook twee of drie kleinere garages worden gebouwd.

Een parkeergarage heeft meerdere verdiepingen, waardoor er altijd sprake is van dubbel grondgebruik. De ambitie is om zo min mogelijk parkeerplaatsen op maaiveld te bouwen, maar dit is niet helemaal te vermijden voor bezoekers, minder validen en bestaande bewoners.

Bovenop dit alles geldt dat er voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd binnen het plangebied, ook voor de bestaande bewoners.

Eén gedachte over “PARKEERNORMEN NOG ONDUIDELIJK NIEUWE STAATSLIEDENBUURT SCHIEDAM

  1. Wij buurtbewoners zijn nog steeds niet echt geïnformeerd over mogelijke sloop! Woonplus en gemeente wijzen nog altijd naar elkaar en laten de bewoners in de steek.

    Nu gaat het lijkt het al over parkeerplekken in de toekomstige nieuwe wijk.
    Er zijn dus al vergevorderde plannen waar de bewoners niets vanaf weten.

    Woonplus én gemeente laat ons eens weten wat de plannen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *