WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM-GROENOORD BIJGESTOOKT MET WARMTESTATION OP AARDGAS

SCHIEDAM- Om een aardgasvrij Schiedam-Groenoord mogelijk te maken wordt een warmtestation gebouwd met een gasgestookte hulpwarmtecentrale naast een warmtewisselaar. Voor situaties, waarin het restwarmtenet van Eneco niet beschikbaar is, zorgt dit hulpwarmtestation volledig voor de warmteproductie voor de wijk. Het hulpwarmtestation zorgt, naast het leveren van de piekwarmtevraag op koude dagen, ook voor de back-up en zorgt daarmee voor leveringszekerheid van warmte aan de wijk. In het jaar met de hoogste warmtevraag, 2034, zal ongeveer 95% van de warmte uit de Leiding over Noord komen en ongeveer 5% uit het hulpwarmtestation, beweert de gemeente.

Het Warmtestation zal vanaf het begin continue in bedrijf zijn om de eerste aangesloten flats en huizen van warmte te voorzien. De warmtevraag zal in het begin nog laag zijn en gedurende de 10 jaren vollooptijd vanaf 2024 bij het aansluiten van een flat of woning stapsgewijs toenemen. In 2034 zal de warmtevraag het hoogst zijn aangezien dan veel flats en woningen (naar verwachting) aangesloten zijn.

De warmtewisselaar in het Warmtestation onttrekt de warmte uit de Leiding over Noord en geeft dit af aan het warmtenet in Groenoord. Het warmtevermogen van deze warmtewisselaar is 10MWth. Indien de warmtevraag in de wijk >10MWth is, bijvoorbeeld op een koude winterdag, zorgt het hulpwarmtestation, bestaande uit een warmtebuffer en hulpketels, voor de invulling van deze piekvraag. In de begin jaren is de warmtevraag het gehele jaar <10MWth en zal, bij 100% beschikbaarheid van de Leiding over Noord, 100% van de warmte uit de Leiding over Noord komen. Het warmtestation krijgt een maximale hoogte van 16 meter en drie schoorstenen. Sinds april 2020 is, in samenspraak met de stedenbouwkundige van de gemeente, door de architect van het warmtestation gekozen het gebouw de kleur groen te geven, zodat het camoufleert in zijn omgeving. Alle grote installatieonderdelen, zoals de warmtebuffer en de schoorsteen van de hulpketels, zijn onderdeel van de vorm van het gebouw. Ze worden opgenomen in de piramidevorm van het gebouw.

Voor de buitenplanse afwijking en omgevingsvergunning dienen verschillende milieukundige onderzoeken te worden gedaan; waaronder een luchtkwaliteitsonderzoek. Dit onderzoek is al uitgevoerd door het bureau Royal Haskoning DHV. Het onderzoek laat zien dat, door de beperkte benodigde inzet van de hulpketels op aardgas, de luchtkwaliteit in de omgeving van het warmtestation niet in gevaar komt en de mensen en bedrijven er geen last van krijgen. Op het onderdeel luchtkwaliteit wordt voldaan aan de wettelijke grenswaarden.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

2 gedachten over “SCHIEDAM-GROENOORD BIJGESTOOKT MET WARMTESTATION OP AARDGAS

  1. Dat de warmtestation van Eneco in Groenoord ondersteunt wordt door gasketels was bekend . Het gasloos maken van Groenoord met het warmtenet klopt gewoon niet. Heel veel geld wordt geinvesteerd in een duur net en Groenoord zit nog steeds vast aan aardgas.
    Eerst goed isoleren de warmtevraag drastisch terugbrengen en kijken wat je dan het beste kan gebruiken. Er zijn mogelijkheden zoals (hybride)warmtepompen ,geothermie en koude warmteopslag.

  2. Ik woon in Bijdorp net aan de andere kant van de A20. Wij hebben al veel luchtvervuiling van de snelweg. Met deze centrale die dus ook regelmatig op aardgas wordt gestookt komt er dus extra co2 in de lucht. In groennoord dus waarschijnlijk minder maar in Bijdorp dus nog meer. Is er al geinventariseerd hoeveel bewoners er over zullen gaan als het vrijwillig is. Op deze manier zal iedereen er dus toe gedwongen gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *