WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM HEEFT MOSQUITO NOG NIET INGEZET TEGEN HANGJEUGD

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam heeft nog geen gebruik gemaakt van de Mosquito, een apparaat dat bedoeld is om hangjongeren te verjagen met een irritant geluid. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten in een update over de situatie. Het college beschouwt de Mosquito als een laatste redmiddel, dat alleen ingezet wordt als andere maatregelen niet werken.

In september 2021 had het college al de mogelijkheid overwogen om de Mosquito in te zetten op plekken waar jongeren overlast veroorzaken. De Mosquito is een geluidsapparaat dat tonen uitzendt van een hoge frequentie die vrijwel alleen jongeren tot ongeveer 25 jaar kunnen horen. Het geluid is zo vervelend dat jongeren niet graag op de plek blijven waar het apparaat hangt, maar het geluid is niet alleen voor jongeren hoorbaar. Ook sommige volwassenen en dieren kunnen er last van hebben.

Er zijn al wel Mosquito’s in Schiedam, maar die zijn niet van de gemeente. Woningcorporatie Woonplus heeft op een locatie in Schiedam een Mosquito geplaatst op eigen terrein. Dat heeft volgens Woonplus goed gewerkt om de overlast te verminderen, maar er is ook een risico dat de jongeren zich verplaatsen naar een andere plek, waar ze weer voor problemen zorgen. De Mosquito is dus vooral bedoeld om de bewoners die veel overlast ervaren op een bepaalde plek, een beetje te helpen.

De Mosquito heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat het apparaat snel, effectief en goedkoop is. Het kan een oplossing zijn voor plekken waar jongeren veel schade of overlast veroorzaken, zoals portieken, winkels of speeltuinen. Het apparaat kan ook zo ingesteld worden dat het alleen op bepaalde tijden aan gaat, zodat het geen hinder veroorzaakt voor passanten of omwonenden.

Een nadeel is dat de Mosquito controversieel is. Sommige mensen vinden het apparaat discriminerend, omdat het alleen jongeren wegjaagt en niet de oorzaak van de overlast aanpakt. Het apparaat kan ook gezondheidsklachten geven, zoals oorpijn, hoofdpijn of misselijkheid. Bovendien kan het apparaat ook andere dieren storen, zoals honden, katten of vogels. De Mosquito is daarom niet toegestaan in sommige landen, zoals België en Frankrijk. In Nederland is de Mosquito wel toegestaan, maar sommige gemeenten hebben regels opgesteld voor het gebruik ervan.

PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies

Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.

Klik HIER!

1 reactie op “SCHIEDAM HEEFT MOSQUITO NOG NIET INGEZET TEGEN HANGJEUGD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *