WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHRIK IN VLAARDINGEN OM AFSCHAFFEN LUCHTALARM

Bij de grote brand op de Oosthavenkade in september 2015 werd een NL-alert verstuurd en ging een sirene in een deel van Vlaardingen af, werden scholen gevraagd hun kinderen wat langer op te vangen en sloten diverse winkels en instellingen op verzoek van de hulpdiensten hun deuren. Ook de weekmarkt werd stilgelegd.
VLAARDINGEN- De toekomst van het luchtalarm is onzeker, want de minister wil het waarschuwings- en alarmsysteem afschaffen, tot schrik van de VVD en GroenLinks in de gemeenteraad van Vlaardingen, maar burgemeester Bert Wijbenga (VVD) wijst erop dat het systeem verouderd is en dat het landelijk 128 miljoen euro kost om het te vernieuwen. GroenLinks-raadslid Lukas Muller vindt dat geen argument: “Ja, natuurlijk kost het geld, maar het gaat wel potentieel om het redden van mensenlevens.”

Het luchtalarm wordt elke eerste maandag van de maand getest, maar hoe vaak wordt het echt gebruikt? Op 15 december vergaderen alle veiligheidsregio’s over het plan van de minister om het luchtalarm te vervangen door NL-Alert, een berichtenservice op de mobiele telefoon. Muller: “Onze veiligheidsregio is hier fel op tegen. Ook andere gemeenten, zoals Lansingerland en Rotterdam, hebben moties aangenomen om het luchtalarm te behouden. Wij willen als Vlaardingen ook een duidelijk signaal afgeven aan de minister en onze veiligheidsregio steunen in deze kwestie.”

De burgemeester benadrukt dat het luchtalarm veel geld kost. Wijbenga: “De minister heeft berekend dat het 128 miljoen euro kost om het systeem weer goed te laten werken, want het is nu ernstig verwaarloosd. Dat is een enorm bedrag. Als we dat verdelen over de regio’s, dan komt onze regio Rotterdam al op een paar miljoen euro. Daar komen nog de onderhoudskosten bij, die ook in de tonnen lopen per jaar voor onze regio. Bovendien moet er veel meer campagne gevoerd worden, want veel mensen weten niet wat ze moeten doen als ze het luchtalarm horen. Dat heeft dan ook weinig zin.”

Voor de VVD en GroenLinks zijn de kosten ondergeschikt aan de veiligheid. Muller: “Zeker in het gebied waar wij hier zitten, gaat dat ook potentieel om heel veel levens. De Oosterscheldekering hoeven we hopelijk ook niet al te vaak te gebruiken en kost ook aardig wat geld. Ik denk dat het voor het redden van mensenlevens het geld zeker waard is.”

De burgemeester heeft ook gekeken naar hoe vaak het luchtalarm is ingezet in de afgelopen jaren. Wijbenga: “In onze regio Rotterdam is het luchtalarm in de afgelopen 30 jaar maar 4 keer gebruikt. Dat is heel weinig als je dat vergelijkt met de kosten. NL-Alert werkt goed, maar het heeft ook nadelen. Niet iedereen heeft een smartphone, dus sommige mensen krijgen geen bericht. Die moeten dan hopen dat iemand het tegen ze zegt…”

Wijbenga raadt aan om bij het behoud van het luchtalarm te eisen dat de kosten volledig door het Rijk worden betaald en niet ten koste gaan van de taken van de veiligheidsregio’s.

2 gedachten over “SCHRIK IN VLAARDINGEN OM AFSCHAFFEN LUCHTALARM

  1. 128 miljoen is opeens een probleem? Hugo de Jonge heeft 5 miljard weggepist. Sigrid Kaag kan weet 10 miljard niet te verantwoorden. En Rob Jetten wil 28 miljard verkwisten aan klimaat sprookjes… maar ja, jouw veiligheid doet er niet toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *