WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

STAKING BIJ SCHIEDAMSE FACILICOM

SCHIEDAM- De werknemers bij Facilicom – op het terrein van Philip Morris in Bergen op Zoom – zijn afgelopen nacht opnieuw in staking gegaan. Een nieuw bod van Facilicom voor een sociaal plan is gisteravond massaal afgewezen.

Dat betekent dat er nog steeds geen sociaal plan is voor de 180 werknemers van Facilicom, die op het terrein van Philip Morris werken in de schoonmaak, catering en onderhoud. Gisteren is hierover nog intensief overleg geweest tussen vakbonden en directie, op uitnodiging van Facilicom.
Uiteindelijk kwam Facilicom gisteravond, vlak voor het begin van een ledenbijeenkomst, met een herzien bod. Volgens Facilicom ging het om een uiterste bod, dat nooit meer beter zou worden. Met de toevoeging dat als de vakbondsleden dit zouden afwijzen, het bod weer van tafel zou gaan en Facilicom zou teruggaan naar haar oorspronkelijke bod. In een goed bezochte ledenbijeenkomst is het bod van de directie (met als belangrijkste onderdeel een ontslagvergoeding, op basis van de nieuwe kantonrechtersformule, factor 0,8) massaal afgewezen.

De directie van Facilicom heeft de boodschap van de werknemers, die afgelopen woensdag nog met een delegatie bij de directie in Schiedam op de stoep stonden, duidelijk niet begrepen, meent FNV Bondgenoten. De vakbonden eisen een goede ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule (correctiefactor minimaal 1). Bovendien moet er een gedegen traject komen waarbij werknemers zoveel mogelijk naar ander werk worden begeleid. Dat kan volgens de bonden het best in een traject waarin Philip Morris, Facilicom, uitkeringsinstanties en (lokale) overheid samenwerken. Ook moet het sociaal plan gelden voor alle Facilicom-medewerkers die bij Philip Morris werken en zijn er maatregelen nodig die werknemers meer zekerheid bieden als ze overgaan naar ander werk.

Het actiecomité besloot gisteravond, direct na de ledenvergadering, tot een staking van minimaal 24 uur.