WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

TURKSE MOSKEE ROTTERDAM AAN TOP GELUIDSOVERLAST OPROEPEN

ROTTERDAM- De Turkse Mevlana moskee in Rotterdam-West staat bovenaan de lijst met meldingen van geluidshinder door gebedsoproepen. Dit blijkt uit informatie die door het gemeentebestuur aan Leefbaar Rotterdam is gegeven. Van de 38 meest recente meldingen hebben 37 betrekking op deze moskee. De gemeente Rotterdam registreert een toename in het aantal meldingen van overlast door gebedsoproepen sinds de jaarwisseling van 2024.

De stijging van het aantal klachten volgt na een periode van relatieve rust. Tijdens de lockdown in 2020, toen moskeeën hun deuren moesten sluiten, werd er gestart met versterkte gebedsoproepen. Dit leidde destijds tot meer meldingen, maar zodra de lockdownmaatregelen werden ‘versoepeld’, nam ook het aantal gebedsoproepen af.

Echter, sinds de jaarwisseling is er weer een stijging waarneembaar. Simon Ceulemans van Leefbaar Rotterdam heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. Hij geeft aan dat Rotterdammers de versterkte gebedsoproepen ervaren als een ‘opdringerige, dominante en onwenselijke islamitische claim op de publieke ruimte’.

Klokgelui en oproepen tot gebed zijn grondwettelijk beschermd, en hoewel de gemeenteraad regels kan stellen met betrekking tot duur en geluidsniveau, mag dit niet leiden tot een onnodige beperking of het illusoir maken van deze oproepen.

Eén gedachte over “TURKSE MOSKEE ROTTERDAM AAN TOP GELUIDSOVERLAST OPROEPEN

  1. Die lui geven altijd overlast, moet je eens opletten als er weer eentje ontploft op een kerstmarkt, of als er een gaat trouwen, of als hun voetbalkluppie wint of als hun voetbalkluppie verliest. Ze zorgen ook voor overuren bij de uitkerende instanties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *