WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGEN BLIJFT VOLHARDE IN NEWSPEAK ‘STATUSHOUDERS’

VLAARDINGEN- Binnen de gemeente Vlaardingen wordt, in een geval van newspeak, opnieuw flink geschoven met het begrip ‘vluchteling’. Ondanks de definities van de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de VN), worden vluchtelingen hardnekkig aangeduid als ‘statushouders’, in het raadsmemo ‘Spreidingswet’ door wethouder Ivana Somers (Leefbaar). Dit taalgebruik roept vragen op over de juiste terminologie en de impact ervan op het maatschappelijk debat.

Newspeak en de feiten:

Volgens de wethouders krijgen asielzoekers de status van ‘statushouder’ (of ‘vergunninghouder’) zodra ze een verblijfsvergunning ontvangen. Volgens haar redenering koppelt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deze zogenaamde vergunninghouders aan specifieke gemeenten. Vervolgens wordt door Somers beweerd dat deze ‘statushouders’ tijdelijk verblijven in Ter Apel of andere opvanglocaties in Nederland, totdat er een zelfstandige woning voor hen is gevonden.

Opvallend genoeg komt de term ‘statushouder’ niet voor in de officiële begrippenlijst van de UNHCR. In plaats daarvan spreekt de UNHCR uitsluitend over ‘vluchtelingen’ wanneer een asielzoeker eenmaal een verblijfsvergunning heeft. Het strikt vasthouden aan deze juiste definitie voorkomt verwarring en voorkomt dat ook illegalen, terroristen en uitgeprocedeerde asielzoekers onterecht als ‘vluchtelingen’ worden bestempeld door media en politiek. Dit kan leiden tot morele dilemma’s bij het strenger handhaven van vreemdelingenbeleid, inclusief het terugsturen en uitzetten van illegalen.

Afgelopen week zijn de Oekraïners die in de flexwoningen verblijven bij Vergulde Hand, door SP-leider Arnoud Hoekstra, nog ‘asielzoekers’ genoemd. Hij kreeg een correctie. Vlaardingen ontkent namelijk dat er een Azc binnen de gemeentegrenzen is (gesproken wordt over een Oekraïense woonwijk), waardoor de gemeente openstaat voor de komst van (nog) een Azc, volgens de spreidingswet.

Het is belangrijk om te erkennen dat woorden en labels een diepgaande invloed kunnen hebben op hoe u denkt over en praat over situaties. Het gebruik van ‘statushouder’ in plaats van ‘vluchteling’ kan de perceptie beïnvloeden en een rem zetten op de noodzakelijke discussie. Newspeak dient als een instrument om de vrijheid van denken en expressie te onderdrukken. Het beperkt de mogelijkheid om kritisch na te denken en versterkt de controle van de heersende machten over de gedachten van de bevolking. Kortom, Newspeak is een krachtig literair concept dat ons waarschuwt voor de gevaren van taalmanipulatie en de impact ervan op de werkelijkheid.

2 gedachten over “VLAARDINGEN BLIJFT VOLHARDE IN NEWSPEAK ‘STATUSHOUDERS’

  1. Wat was het een goed idee hè om massaal thuis te blijven bij de raadsverkiezingen? Not!! VV2000/Leefbaar Vlaardingen 4 zetels? Voor WAT!?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *