WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WETHOUDER: ‘OPKOOPBESCHERMING ROTTERDAM WERKT’

ROTTERDAM- Volgens wethouder Chantal Zeegers (D66) heeft de opkoopbescherming in Rotterdam vorig jaar al effect gehad. Uit cijfers blijkt dat in 2022 het aandeel koopstarters is gestegen en het aandeel investeerders is gedaald in de meeste wijken waar de opkoopbescherming geldt. De opkoopbescherming houdt in dat woningen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro in 16 wijken in Rotterdam alleen mogen worden verkocht aan mensen die er zelf gaan wonen.

In 11 van de 16 wijken (69%) waar de opkoopbescherming geldt, is het aandeel transacties door koopstarters toegenomen én het aandeel transacties door investeerders afgenomen ten opzichte van 2021. In drie van de overige buurten is één van beide effecten opgetreden. Bij buurten waarvoor de opkoopbescherming niet is ingevoerd, is in 13 (22%) van de buurten sprake van beide effecten (toename koopstarters en afname investeerders) en in 16 (28%) buurten van één van beide effecten. Het aandeel van investeerders bij aankopen van eigenaar-bewoners is in de buurten met opkoopbescherming gedaald van 29% in 2020 naar 17% in 2021 en 6% in 2022. In buurten zonder opkoopbescherming gaat het om respectievelijk 15%, 7% en 8%.

De wethouder zegt dat de opkoopbescherming een belangrijk instrument is om de woningmarkt eerlijker te maken en meer ruimte te bieden aan mensen die een huis willen kopen voor eigen gebruik. Ze benadrukt dat de opkoopbescherming niet alleen goed is voor de kopers, maar ook voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijken.

De opkoopbescherming is een maatregel die de gemeente Rotterdam heeft genomen om de woningmarkt te verbeteren. De opkoopbescherming is bedoeld om te voorkomen dat beleggers huizen opkopen en duur verhuren, waardoor er minder kansen zijn voor gewone kopers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *