WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WIJKRAAD ROTTERDAM-HOOGVLIET SLAAT ALARM OVER WONINGNOOD EN SLOOPPLANNEN

ROTTERDAM- De Wijkraad van Hoogvliet heeft in een ongevraagd advies aan de gemeente haar zorgen geuit over de gestagneerde woningbouw en de gevolgen voor de bewoners. In een eerste reactie heeft de gemeente de onderwerpen gegroepeerd om zo goed mogelijk antwoord te kunnen geven en belooft verder in gesprek te gaan tijdens het aanstaande bezoek van het college van B&W op 29 maart.

De zorgen betreffen voornamelijk de huisvesting van de bewoners van de gesloopte woningen in Oudeland Oost en de nog te slopen woningen aan de Desdemonastraat. Drie flats die dit jaar gesloopt worden, zijn al leeg en ontmanteld door Woonbron. De laatste twee bewoonde flats zullen eind dit jaar volgen, met de sloop gepland voor begin 2026.

De Wijkraad heeft verzocht om de sloop met minimaal 18 maanden uit te stellen, maar Woonbron kan de uitverhuizing niet uitstellen vanwege een reeds lopend sociaal plan voor de reguliere huurders. Er zijn nog 33 reguliere huurders over, en Woonbron is ervan overtuigd dat er voor hen passende woonruimte gevonden zal worden. De staat van het complex laat uitstel van de sloopdatum niet toe zonder extra investeringen.

Een herhuisvestingsprocedure is zorgvuldig uitgevoerd voor zowel de al leegstaande flats als de flats die dit jaar nog leeg zullen komen. Huurders met een regulier huurcontract krijgen herhuisvestigingsurgentie, waarmee ze voorrang krijgen op passend woningaanbod via Woonnet Rijnmond. Zij worden hierbij ondersteund door een sociaal beheerder en een projectbegeleider.

Daarnaast zijn er huurders met een tijdelijk huurcontract die op de hoogte zijn van de aanstaande sloop en geen urgentie ontvangen na afloop van hun contract. De Wijkraad heeft ook aandacht gevraagd voor de situatie van ongeveer 700 jonge bankslapers in Hoogvliet, die in een extra kwetsbare positie verkeren omdat zij, in tegenstelling tot hoofdhuurders, geen urgentie hebben bij het zoeken naar een andere corporatiewoning.

De gemeente erkent het signaal over deze doelgroep en is zich bewust dat een groot deel van de bankslapers buiten het zicht van de gemeente valt. Er zijn 5.000 bankslapers bekend in de hele stad, waarvan 1.774 een gemeentelijk briefadres hebben. Het wijkteam van Hoogvliet kent 40 tot 50 bankslapers.

De Wijkraad en de gemeente zullen het gesprek voortzetten om tot een oplossing te komen die recht doet aan de zorgen van de bewoners en de druk op het sociale vangnet van Hoogvliet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *