WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BOETES TEGEN UITBUITING OOST-EUROPEANEN CARNISSEBUURT ROTTERDAM-ZUID

ROTTERDAM- Verhuurders in de Carnissebuurt die de huurprijs te hoog opdrijven, riskeren hoge boetes van het Rotterdamse stadsbestuur. Het boetebedrag hangt af van de mate van overschrijding van de wettelijke norm. Bij een overschrijding van meer dan 5% is de boete 1.000 euro, bij meer dan 50% is de boete 10.000 euro per overtreding. Daarnaast moeten alle verhuurders van zelfstandige woningen in de Carnissebuurt over een verhuurvergunning beschikken. Zonder vergunning volgt ook een boete van 10.000 euro. Het stadsbestuur wil zo de uitbuiting van huurders, vooral Oost-Europese arbeidsmigranten, in de Carnissebuurt aanpakken.

Deze maatregelen zijn onderdeel van de Wet goed verhuurderschap, die op 1 juli 2023 in werking is getreden. Deze wet geeft de gemeente meer mogelijkheden om op te treden tegen malafide verhuurders en de leefbaarheid in de wijken te verbeteren. De Carnissebuurt is de eerste wijk waar de wet wordt toegepast, als pilotproject. Dit betekent dat verhuurders van zelfstandige woningen die na 1 juli 2023 een nieuwe huurovereenkomst afsluiten, verplicht zijn om een verhuurvergunning aan te vragen. Voor verhuurders met bestaande huurovereenkomsten geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2024. Vanaf die datum moeten alle verhuurders in de Carnissebuurt een verhuurvergunning hebben. Om de naleving van de wet te controleren, heeft de gemeente een speciale boetetabel opgesteld, die vanaf 1 januari 2024 van kracht wordt.

Met deze aanpak wil de gemeente Rotterdam de pandjesbazen in de Carnissebuurt extra achter de broek zitten, omdat zij vinden dat de huurders recht hebben op een eerlijke en betaalbare woning. De gemeente hoopt dat de verhuurders zich aan de wet zullen houden en dat de huurprijzen zullen dalen.

De wettelijke normen voor huurprijzen in Nederland hangen af van het soort woning dat u huurt. Er zijn twee soorten woningen: sociale huurwoningen en vrijesectorwoningen. Voor sociale huurwoningen geldt een maximale huurprijs die wordt bepaald door een puntensysteem. Voor vrijesectorwoningen geldt geen maximale huurprijs, maar wel een maximale huurverhoging per jaar.

Sociale huurwoningen zijn woningen met een kale huur (zonder servicekosten) onder de liberalisatiegrens. De liberalisatiegrens is het bedrag dat bepaalt of een woning tot de sociale of de vrije sector behoort. In 2024 is de liberalisatiegrens 879,66 euro per maand. Als u een sociale huurwoning huurt, kunt u uw maximale huurprijs controleren met de huurprijscheck. U kunt ook bezwaar maken tegen uw huurprijs als u denkt dat u te veel betaalt.

Vrijesectorwoningen zijn woningen met een kale huur boven de liberalisatiegrens. Voor deze woningen mag de verhuurder zelf de huurprijs bepalen. Er is geen puntensysteem of huurcommissie die de huurprijs controleert. Wel geldt er een maximale huurverhoging per jaar. In 2024 is de maximale huurverhoging voor vrijesectorwoningen 5,8%. Als u een vrijesectorwoning huurt, kunt u binnen zes maanden na het ingaan van uw huurcontract de Huurcommissie vragen om uw beginhuur te toetsen. Dit kan alleen als u een tijdelijk contract heeft van maximaal twee jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *