WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

58 DERDELANDERS VERLIEZEN VERBLIJFSRECHT IN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Een groep van 58 mensen uit de Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben, moet binnen 28 dagen Nederland verlaten. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State, die op 17 januari 2024 bepaalde dat de tijdelijke bescherming voor deze groep op 4 maart 2024 afloopt. De gemeente Rotterdam heeft de betrokkenen hierover geïnformeerd en begeleidt hen bij de overgang naar een nieuwe situatie.

Deze zogenaamde derdelanders maken deel uit van een grotere groep van 120 derdelanders die in Rotterdam verblijven. Zij kregen in 2019 tijdelijke bescherming vanwege de door USA, EU en NAVO veroorzaakte oorlogssituatie in Oekraïne. De VVD-staatssecretaris Eric van der Burg suggereerde eerder dat hij deze bescherming op 4 september 2023 wilde stopzetten, maar de derdelanders kregen alle hulp om een rechtszaak aan te spannen om dit te voorkomen. De Raad van State gaf hen vervolgens gelijk en oordeelde dat de bescherming moest aansluiten bij de duur van de EU-richtlijn die de derdelandersstatus regelt. Deze richtlijn loopt tot 4 maart 2024.

De gemeente Rotterdam heeft de derdelanders die in de gemeentelijke of particuliere opvang verblijven, per brief op de hoogte gesteld van de uitspraak en de gevolgen daarvan. De Rijksoverheid heeft hen ook een brief gestuurd met informatie over hun nieuwe status. Er zijn drie categorieën van derdelanders die na 4 maart 2024 een andere status krijgen:

– Mensen die geen verblijfsrecht meer hebben in Nederland. Zij moeten binnen 28 dagen het land verlaten. De gemeente Rotterdam voert vertrekgesprekken met hen en verwijst hen naar de Dienst Terugkeer & Vertrek, die ondersteuning biedt bij de remigratieregeling.
– Mensen die een werk- of studievergunning hebben. Zij mogen in Nederland blijven, maar moeten zelf voor hun onderdak zorgen. De gemeente Rotterdam helpt hen bij het vinden van een geschikte woonruimte en het regelen van de benodigde voorzieningen.
– Mensen die een lopende asielaanvraag hebben. Zij vallen onder de asielregeling en worden overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gemeente Rotterdam blijft hen opvang bieden tot het COA hen een plek toewijst in een asielopvanglocatie.

De overige 62 derdelanders die in Rotterdam verblijven, behouden hun tijdelijke bescherming tot 4 maart 2025. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die getrouwd zijn met een Oekraïner of die een permanente verblijfsvergunning hadden in Oekraïne. Voor hen verandert er niets.

De gemeente Rotterdam werkt samen met Vluchtelingenwerk, die voorlichting geeft over de mogelijkheden die derdelanders hebben. De gemeente houdt ook contact met de gemeenteraad, die op 23 januari voor het laatst per brief is geïnformeerd over de ontwikkelingen op het gebied van opvang en begeleiding van asielzoekers, vluchtelingen en Oekraïners in Rotterdam.

De gemeente Rotterdam heeft een protocol voor het openen van opvanglocaties voor vluchtelingen en asielzoekers. Dit houdt in dat zodra er een opvanglocatie op het oog is, advies wordt ingewonnen van onder andere de wijkmanager, wijkcommunicatie, accounthouder veilig en omgevingsmanager. Op basis van het wijkprofiel, veiligheidsprofiel, mediaberichten en gesprekken wordt een omgevingsbeeld gemaakt en daarop het advies gebaseerd. Zodra besloten is tot de opvanglocatie op deze plek, worden de omgevingsmanager van het ambtelijk team vluchtelingenopvang, de wijkmanager en de communicatieadviseur vluchtelingenopvang betrokken bij het opstellen van de communicatieaanpak.

Eén gedachte over “58 DERDELANDERS VERLIEZEN VERBLIJFSRECHT IN ROTTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *