WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘LAAT KUNSTENAARS ATELIERRUIMTES SCHIEDAM BEHOUDEN’

SCHIEDAM- In Schiedam is een groeiende behoefte aan het behouden van culturele en creatieve ruimtes, beweert de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK), die daarmee een oproep doet aan de lokale politiek om de beschikbaarheid van atelierruimtes voor kunstenaars te waarborgen.

LOS-oprichter Andreas Rose (1962-2019) moest niks hebben van ‘linkse hobby’s’.
De discussie over het gebruik van leegstaande panden als atelierruimtes is niet nieuw. Voorheen was het een punt van aanhoudende frustratie voor wijlen raadslid Andreas Rose van Gemeente Belangen Schiedam en later LOS. Rose zag de aanwezigheid van kunstenaars op de Hoogstraat als een symptoom van economische malaise die volgens hem niet paste bij het imago van de stad en daarom zo spoedig mogelijk moest worden aangepakt.

Desondanks is de visie op kunst en cultuur in stedelijke ontwikkeling door de jaren heen geëvolueerd. Het inzetten van kunstenaars om leegstaande panden te vullen wordt nu vaak gezien als een kans om levendigheid en innovatie te brengen in wijken die anders onbenut zouden blijven.

Henk Hofstra (Voorzitter BOK) stelt dat in een aantal gemeentes het gebruikelijk is dat ateliers voor kunstenaars tijdelijk zijn. Dat kan een jaar zijn, vijf jaar en zelfs tien jaar. Het idee erachter is om op deze manier een soort van natuurlijke doorstroming te bewerkstelligen en jonge aanstormende kunstenaars ook een kans te bieden. In theorie een idee met de beste bedoelingen. In de praktijk kan het echter behoorlijk wringen, meent Hofstra.

Namen de BOK stelt Hofstra dat een kunstenaar die tien jaar lang tegen een redelijke en betaalbare prijs een atelier heeft kunnen huren en zich heeft gevestigd, in één keer alle grond letterlijk onder de voeten kwijt kan raken. Het zou zelfs kunnen leiden tot een verarming van een stad, dorp of buurtschap. De enige oplossing voor de kunstenaar, maar ook voor de omgeving, kan in vele gevallen zijn om de kunstenaar te laten blijven zitten op de plek waar het allemaal is begonnen en waar iedereen de kunstenaar weet te vinden.

2 gedachten over “‘LAAT KUNSTENAARS ATELIERRUIMTES SCHIEDAM BEHOUDEN’

  1. Als een kunstemaker na tien jaar hulp nóg zijn of haar broek niet op kan houden heeft hij of zij hoogstwaarschijnlijk te weinig talent voor dit beroep. Even omscholen dus.

  2. Weer wat geleerd.
    Ik geef mijn kleinzoon een kwast, paar blikken verf en wat papier. Laat hem beetje aanmodderen. Vervolgens wordt hij, als kunstenaar, door de gemeente voorzien van een ‘atelier’
    Uiteraard is deze ruimte aan te passen tot woon en slaapruimte. Probleem woning tekort is dan ook opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *