WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

HISTORISCH CENTRUM SCHIEDAM LAAT WOZ-WAARDEN STIJGEN

I
SCHIEDAM- De WOZ-waarden in het centrum van Schiedam stijgt, omdat het binnenstedelijk wonen in een historische omgeving in trek is, stellen burgemeester en wethouders in een toelichting op de ontwikkeling. De waarde van de woningen in het historische centrum van Schiedam is daardoor in de afgelopen jaren al flink gestegen, doordat steeds meer mensen graag willen wonen in een oude binnenstad met veel karakter en sfeer. De vraag naar woningen is sowieso hoog in de regio, waardoor de prijzen en dus ook de WOZ-waarden omhoog gaan. Schiedam doet het echter beter dan veel andere gemeenten in de omgeving als het gaat om de waardestijging van de woningen.

Een van de redenen waarom Schiedam zo populair is – volgens burgemeester en wethouders – , is de goede ligging van de stad. Schiedam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto, en er zijn veel banen in de buurt. Daarnaast biedt Schiedam een aangename mix van stedelijkheid en groen, met veel voorzieningen voor de inwoners. Schiedam is ook relatief voordelig vergeleken met andere (populaire) woonplaatsen in de regio, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor woningzoekenden. De Atlas gemeenten, die elk jaar de woonaantrekkelijkheid van de 50 grootste steden in Nederland meet, heeft Schiedam in 2023 op de 12e plaats gezet. Dat is een flinke sprong vooruit, want voorheen stond Schiedam meestal rond de 30e plaats. De hogere waardering voor Schiedam als woonplaats is dus duidelijk terug te zien in de hogere WOZ-waarde.

De WOZ-waarde is de waarde van een onroerende zaak (zoals een huis, garage of ander gebouw) die de gemeente elk jaar vaststelt. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van verschillende belastingen en heffingen te bepalen, zoals de inkomstenbelasting, de waterschapslasten en de gemeentelijke heffingen.

Gemeentelijke heffingen zijn belastingen die de gemeente oplegt aan de inwoners en gebruikers van de gemeente. Er zijn twee soorten gemeentelijke heffingen: belastingen en heffingen. Belastingen zijn bedoeld om de algemene middelen van de gemeente te verhogen. De gemeente mag zelf bepalen hoe hoog de belastingen zijn en waar ze het geld aan uitgeeft. Voorbeelden van belastingen zijn de onroerendezaakbelasting (OZB), de toeristenbelasting, de forensenbelasting en de parkeerbelasting. Heffingen zijn bedoeld om de kosten te dekken die de gemeente maakt voor bepaalde diensten of voorzieningen. De gemeente mag niet meer heffen dan de werkelijke kosten die ze hiervoor maakt. Voorbeelden van heffingen zijn de rioolheffing, de afvalstoffenheffing, de leges voor een paspoort of een vergunning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *