WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

NOODFONDS VOOR SCHIEDAMS THEATER EN MUSEUM GEVOLG VAN LOCKDOWNS

SCHIEDAM- De lockdowns (gebaseerd op dé hoax) hebben geleid tot het extra bedrag van 800.000 euro voor de culturele sector in Schiedam. Het gemeentebestuur wil daarmee een Cultuurnoodfonds oprichten voor de gesubsidieerde culturele instellingen die anders het gevaar zouden lopen om te verdwijnen. De instellingen hebben een zwakke financiële positie, waardoor ze niet genoeg reserves zouden hebben om de (door de lockdowns veroorzaakte) crisis te doorstaan. Het fonds dat nu wordt voorgesteld, is vooral gericht op het behoud van het Stedelijk Museum Schiedam en het Theater aan de Schie, die in grote financiële moeilijkheden verkeren, maar ook andere instellingen kunnen een beroep doen op het fonds als ze in geldnood zitten.

Het voorstel is een uitwerking van de motie Noodfonds Cultuur die op 9 november 2023 is aangenomen door de gemeenteraad. De motie verzoekt het college om een noodfonds in te stellen ter hoogte van 800.000 euro waarbij rekening wordt gehouden met de liquiditeits- en solvabiliteitsratio van de instellingen en de bestemmingsreserves die zij hebben. Het college heeft deze criteria overgenomen in het raadsvoorstel.

Het is anno 2024 duidelijk dat het Stedelijk Museum Schiedam en het Theater aan de Schie hard zijn getroffen door de lockdowns, en de QR-uitsluitingen die hebben geleid tot een sterke daling van de bezoekersaantallen en de inkomsten. Burgemeester en wethouders vinden het nu van groot belang dat deze instellingen behouden blijven voor de stad, omdat zij een belangrijke rol zouden spelen in het culturele aanbod en de aantrekkelijkheid van Schiedam.

Het college verwacht dat de instellingen die een beroep doen op het noodfonds ook zelf bezuinigingsmaatregelen nemen vanuit hun eigen begroting. Het stadsbestuur heeft hierover gesprekken gevoerd met de instellingen en geeft aan dat zij bereid zijn om hun activiteiten te verminderen of aan te passen aan de situatie.

Het noodfonds wordt dinsdag besproken in de commissievergadering. Als uit de bespreking blijkt dat het voorstel besluitrijp is, dan adviseert de commissie of het als hamerstuk of bespreekstuk op de raadsagenda van 12 maart 2024 wordt gezet, waarna het definitieve besluit volgt.

Eén gedachte over “NOODFONDS VOOR SCHIEDAMS THEATER EN MUSEUM GEVOLG VAN LOCKDOWNS

  1. Leuk hoor zo een noodfonds.
    Maar de burger mag wederom betalen voor het idee van de gemeente.
    Zou het theater en het museum sieren als ze de mensen die er ook daadwerkelijk voor betalen een eenmalige vrijkaart zouden geven voor theater of museum.
    Als dat te duur is, is een bibliotheekpas voor een jaar ook een optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *