WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VERGUNNING KETHELTUNNEL SCHIEDAM IN ORDE

Stichting de Batavier is tegen de watervergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar had Rijkswaterstaat een nieuwe vergunning moeten aanvragen en had zij niet mogen volstaan met een aanpassing van de bestaande vergunning. Ook vindt de stichting dat Rijkswaterstaat eerst een uitgebreid onderzoek had moeten doen naar de milieugevolgen. De Raad van State geeft de stichting daarin in principe gelijk, maar omdat een milieu-effectrapportage geen verschil meer maakt, hoeft die niet alsnog te worden opgesteld.  De stichting betwijfelt of de retourbemaling wel effectief is en daarmee een daling van de grondwaterstand kan worden voorkomen.
Stichting de Batavier is tegen de watervergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar had Rijkswaterstaat een nieuwe vergunning moeten aanvragen en had zij niet mogen volstaan met een aanpassing van de bestaande vergunning. Ook vindt de stichting dat Rijkswaterstaat eerst een uitgebreid onderzoek had moeten doen naar de milieugevolgen. De Raad van State geeft de stichting daarin in principe gelijk, maar omdat een milieu-effectrapportage geen verschil meer maakt, hoeft die niet alsnog te worden opgesteld. De stichting betwijfelt of de retourbemaling wel effectief is en daarmee een daling van de grondwaterstand kan worden voorkomen.
SCHIEDAM- De huidige watervergunning volstaat voor het wegpompen van overtollig grondwater uit de Ketheltunnel bij Schiedam. Dat heeft de bestuursrechter van de Raad van State bepaald.
Stichting de Batavier was in beroep gegaan tegen de vergunning die het college van dijkgraaf en hoogheemraden van hoogheemraadschap Delfland heeft verleend.

De vergunning maakt het mogelijk meer water weg te pompen dan eerder de bedoeling was. Het gaat per dag om 1.450 tot 1.525 m³ water, in plaats van de 400 m³ die op grond van de eerdere watervergunning was toegestaan. Een deel daarvan wordt via retourbemaling weer in de grond gebracht.

Na de aanleg van de Ketheltunnel bleek dat de A4 een waterprobleem had. Er liep grondwater in de (half) verdiepte delen van de rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam. Het probleem zorgde eind vorig jaar voor uitstel van de opening van de A4 Midden-Delfland.

Zie ook: Bemaling grondwater Ketheltunnel Schiedam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *