WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

VLAARDINGSE POLITIEK START MET GEHEIM OVERLEG

VLAARDINGEN- De Vlaardingse politiek start het nieuwe seizoen volgende week donderdagavond met het achter gesloten deuren bespreken van de stand van zaken van de grondexploitaties. Dit zijn de plannen en projecten die te maken hebben met de aankoop, het beheer en de verkoop van grond. Het gaat om een vertrouwelijk overleg, omdat de openbaarmaking van de details van de grondexploitaties nadelig zou zijn voor de economische of financiële belangen van de gemeente. Daarom wordt alleen een samenvatting van het Meerjaren Programma Grondzaken 2023 openbaar gemaakt, die op 14 september in de openbare raadsvergadering zal worden vastgesteld.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een geheime bijlage toe te voegen aan het voorstel over de grondexploitaties. Deze bijlage is gebaseerd op de Gemeentewet, die bepaalt dat sommige informatie geheim kan worden gehouden als het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen andere belangen. In dit geval zou de openbaarmaking van de bijlage de onderhandelingspositie van de gemeente kunnen verzwakken en zo de economische en financiële belangen kunnen schaden. Daarom mogen alleen de raadsleden deze bijlage inzien en erover praten.

Grondexploitaties zijn belangrijk om te plannen, omdat ze invloed hebben op de ruimtelijke ordening, de financiële positie en de maatschappelijke doelen van een gemeente. Een goede grondexploitatie geeft inzicht in de kosten en opbrengsten van een gebiedsontwikkeling, zoals het bouwen van woningen, kantoren, wegen of groen. Zo kan een gemeente bepalen of een project haalbaar is en welke risico’s er zijn. Ook kan een gemeente met een grondexploitatie sturen op zaken als de kwaliteit en de sociale aspecten van een ontwikkeling.

Grondexploitaties zijn ook belangrijk voor de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen gemeenten, provincies en het Rijk. Een grondexploitatie kan namelijk leiden tot winst of verlies voor een gemeente, afhankelijk van de marktomstandigheden, de vraag en het aanbod, en de bestemming van de grond. Een winstgevende grondexploitatie kan bijdragen aan de inkomsten van een gemeente, terwijl een verliesgevende grondexploitatie kan leiden tot financiële problemen of zelfs een beroep op aanvullende steun van het Rijk. Daarom is het belangrijk dat gemeenten transparant zijn over hun grondexploitaties en dat er toezicht is op de financiële resultaten en de risico’s.

Met een beroep op de Wet Open Overheid kunnen belanghebbenden de gemeente dwingen om alsnog (delen van) de geheime stukken openbaar te maken, omdat de gemeente anders wel eens hun financiële belangen zou kunnen schade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *