WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

BELANGRIJKE STEM WIJKRADEN IN HORECABELEID ROTTERDAM

ROTTERDAM- Het Rotterdamse horecagebiedsplan (HGP), en vooral de ontwikkelrichtingen in het HGP, moeten (grotendeels) gedragen zijn door de wijk. Dat laat het stadsbestuur weten bij de presentatie van het HGP. Het plan benadrukt vooral de richtingen waarin de horeca zich kan ontwikkelen, waarbij het essentieel is dat deze ontwikkelingen breed gedragen worden door de lokale gemeenschap. Hoewel de Wijkraad volgens de Verordening op de Wijkraden 2022 geen formele beslissingsbevoegdheid heeft in het proces van het horecagebiedsplan, wordt hun inbreng als onontbeerlijk beschouwd voor een succesvol beleid. Het HGP biedt namelijk een visie op hoe de horeca zich de komende jaren kan ontwikkelen, met inachtneming van het unieke karakter van de verschillende wijken, buurten en straten van Rotterdam.

De gemeenteraad is recentelijk op de hoogte gebracht van de bevindingen uit een evaluatie van dit beleidsinstrument. Uit het onderzoek blijkt dat het HGP over het algemeen naar tevredenheid functioneert. Een aantal aanbevelingen uit het evaluatierapport zijn opgenomen in de Horecanota, waaronder het verlengen van de looptijd van het HGP van twee naar drie jaar. Deze verlenging biedt ondernemers en omwonenden meer duidelijkheid over de langetermijnontwikkeling van de horeca in hun gebied. Bovendien maakt de nieuwe looptijd het mogelijk om tussentijdse aanpassingen te doen in het geval van onvoorziene ontwikkelingen. De eerder gebruikte gebiedsprofielen zijn verwijderd, omdat het belangrijk is om in het horecagebiedsplan-proces per gebied te beoordelen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn, in plaats van deze vooraf vast te stellen.

De Horecanota, die inzicht biedt in vergunningen, terrasregels, gemeentelijke dienstverlening, toezicht en handhaving, is in 2020 geëvalueerd. Tijdens 36 bijeenkomsten werd besproken wat goed functioneerde en wat verbetering behoefde. Als reactie op de lockdowns heeft het toenmalige Rotterdamse stadsbestuur destijds besloten om ondersteuningsmaatregelen voor de horeca in te voeren in plaats van nieuw vergunningenbeleid. Dit was een ruil voor de medewerking van de horeca aan het uitsluitingsbeleid op basis van QR-codes, die bedoeld waren om mensen aan te moedigen tot de zogenaamde ‘vaccinatie’, welke nu steeds vaker in verband wordt gebracht met de aanhoudende oversterfte. Het aantal faillissementen in de horeca (de QR-controleurs) is al geruime tijd tot recordhoogte gestegen.

Begin 2023 is het Uitvoeringsplan Horeca vastgesteld, en nu is het moment aangebroken om het stedelijk beleidskader voor vergunningen, toezicht en handhaving te actualiseren, gebaseerd op de uitkomsten van de evaluatie en de kaders uit het Uitvoeringsplan Horeca.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *