WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEDEWERKER POLITIE ROTTERDAM ONTSLAGEN NA UITSPRAKEN WHATSAPP

ROTTERDAM- Naar aanleiding van de uitspraken en betrokkenheid van zes politiemedewerkers in een privé whatsappgroep heeft de politie Rotterdam het disciplinair onderzoek afgesloten. Eén medewerker is ontslagen en werkt niet meer bij de politie. De andere vijf medewerkers hebben, afhankelijk van wat ze gezegd en gedaan hebben in de whatsappgroep, verschillende straffen gekregen, variërend van een schriftelijke waarschuwing tot voorwaardelijk ontslag met een proeftijd van twee jaar en een overplaatsing. Alle medewerkers gaan een traject volgen over ‘diversiteit en inclusie’.

Het disciplinair onderzoek volgde op een oriënterend onderzoek dat in september 2023 was begonnen nadat er een melding was gedaan over het bestaan van een whatsappgroep met negen politiemedewerkers uit de eenheid Rotterdam. In deze groep zouden vrouwonvriendelijke, discriminerende en andere ongepaste opmerkingen zijn gemaakt. Na het oriënterend onderzoek besloot de politie Rotterdam om een disciplinair onderzoek te starten tegen zes medewerkers. Drie medewerkers werden niet verder onderzocht. Zij hadden geen actieve rol in de groep, maar kregen wel een schriftelijke waarschuwing, omdat zij hun collega’s niet hadden aangesproken op hun gedrag. Het Openbaar Ministerie had eerder al besloten dat er geen strafrechtelijk onderzoek zou komen naar deze Whatsappgroep.

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten heeft de afgelopen weken de rol en betrokkenheid van de zes medewerkers in de Whatsappgroep grondig onderzocht. De chatberichten zijn beoordeeld en de betrokken medewerkers zijn ondervraagd. Bij het vaststellen van de strafmaat is onder andere gekeken of de medewerker iets heeft gezegd of gedeeld in de whatsappgroep en wat de inhoud daarvan was. Ook is gekeken of de medewerker heeft geprobeerd om het gedrag van de groep te stoppen, of de medewerker leidinggevende taken had en of er sprake was van herhaling. Op basis van het onderzoek heeft één medewerker ontslag gekregen. Vier medewerkers hebben een straf gekregen die varieert van een terechtwijzing, tot het inleveren van vakantie-uren, tot voorwaardelijk ontslag. Verder zijn de collega’s naar andere teams overgeplaatst. Eén medewerker heeft zelf geen grensoverschrijdende uitspraken gedaan. Deze medewerker heeft (net als de andere drie die wel in de appgroep zaten, maar waar geen disciplinair onderzoek naar is gedaan), een schriftelijke waarschuwing gekregen. Dit omdat zij niet hebben ingegrepen om het gedrag van hun collega’s te stoppen. Voor alle collega’s wordt een traject gestart over diversiteit en inclusie. Geen van de politiemedewerkers had een leidinggevende functie.

Politiemedewerkers krijgen met zeer grote regelmaat te maken met de andere kant van de medaille, blijkt uit gegevens van het Rotterdamse anti-discriminatiebureau RADAR. Daar worden veel incidenten geregistreerd waarbij agenten tijdens een aanhouding worden uitgescholden. Veel van deze registraties gaan over incidenten waarbij agenten tijdens een aanhouding voor ‘kankerjood’ werden uitgemaakt. Een derde van de politieregistraties ging over de discriminatiegrond seksuele gerichtheid. Dit waren vooral registraties van scheldpartijen met termen als ‘kankerhomo’ en ‘vieze flikker’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *