WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

WARMTENET VLAARDINGEN ALTIJD DUURDER DAN AARDGAS

VLAARDINGEN- De haalbaarheid van een warmtenet in Vlaardingen wordt beïnvloed door het gegeven dat dergelijke projecten onvoldoende rendement opleveren, constateert ONS.Vlaardingen. De fractie wijst op energieleveranciers in Utrecht, die zich hebben teruggetrokken uit projecten die gericht zijn op het aardgasvrij maken van wijken. Dit brengt de fractie van ONS tot de vraag of dit gebrek aan rendement ook een ommekeer betekent voor Vlaardingen.

In een artikel over het Utrechtse plan om woningen van het gas te halen, reageert Hoogleraar Energietechnologie Smeulders dat ‘Veel politici hebben vanuit wensdenken het warmtenet naar voren geschoven als oplossing voor alles, maar het is niet per definitie groen of goedkoper. Het zal altijd meer kosten dan de huidige gasaansluiting. Daar moeten we eerlijk over zijn.’

Het antwoord van het stadsbestuur op de vraag van ONS over de haalbaarheid van projecten in Vlaardingen is als volgt: ‘Het is nog te vroeg om te kunnen constateren dat collectieve warmtevoorzieningen in Vlaardingen onvoldoende rendabel zullen zijn. De Rijksoverheid stelt namelijk steeds meer subsidies en instrumenten beschikbaar om de uitvoering van alternatieve warmteoplossingen mogelijk te maken. Bovendien wil Vlaardingen klaar zijn voor de Wet Collectieve Warmte (WCW), waarmee ze kunnen inzetten op warmtebedrijven die grotendeels in publieke handen zijn. De rendementseisen zullen lager zijn dan bij een volledig commercieel warmtebedrijf. Dit zou moeten resulteren in de grootste kans op betaalbare warmte voor de bewoners.’

Het gemeentebestuur heeft al laten weten dat er weinig ruimte is om nog bezwaar te maken tegen het voorgenomen aardgasverbod in de Dreven- en Hoofdstedenbuurt in Holy. De bewoners zijn geïnformeerd dat het gebruik van aardgas voor verwarming, koken en vervoer in hun buurt na een bepaalde periode niet langer mogelijk zal zijn. Eerder heeft een meerderheid van de raad namelijk al plannen goedgekeurd voor een Drevenbuurt zonder aardgas. Bewoners hebben met een petitie echter gepleit tegen de deadline van 2032 en hebben herhaaldelijk uitgesproken dat ze niet van het aardgas af willen voor koken en verwarming. Ze zijn bezorgd dat elke voorgestelde oplossing hen geld zal kosten voor een probleem (‘opwarming van de aarde door menselijke activiteit’) waarover serieuze discussie bestaat.

Binnenkort zijn er twee kansen voor de gemeenteraad om de koers alsnog te wijzigen: tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota in juni, waarbij een voorstel over de betaalbaarheid van de overstap naar aardgasvrij voor Holy wordt besproken, en bij de behandeling van het Wijkuitvoeringsplan voor de Drevenbuurt in 2025, waarbij de raad wordt gevraagd om een wijziging in het Omgevingsplan goed te keuren. Dit plan, dat sinds 1 januari 2024 het bestemmingsplan vervangt, zal bepalen dat het gebruik van aardgas in de Drevenbuurt na een bepaalde periode onmogelijk wordt gemaakt.

Het stadsbestuur erkent de zorgen over een mogelijke stijging van de energiekosten na de overgang naar aardgasvrij, zoals ervaren in andere steden. De huidige Warmtewet lijkt niet doeltreffend, maar er is hoop dat de nieuwe Warmtewet (WCW), die nu ter beoordeling bij de Raad van State ligt, verbeteringen zal aanbrengen. Men verwacht dat het advies van de Raad van State deze maand wordt uitgebracht, waarna het debat in de Tweede Kamer kan beginnen. De WCW zou op 1 januari 2025 in werking moeten treden, wat goed getimed zou zijn voor de start van de aanleg van de eerste alternatieve warmtevoorzieningen in Vlaardingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *