WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘AMSTERDAMSE BAN OP CRUISESCHEPEN BIEDT ROTTERDAM KANSEN’

ROTTERDAM- Rotterdam heeft mogelijkheden om te profiteren van het feit dat de Amsterdamse politiek onlangs een motie heeft aangenomen om de cruiseterminal in de hoofdstad te sluiten, denkt de VVD in de Rotterdamse gemeenteraad. De Rotterdamse liberalen denken dat Amsterdam daarmee cruiseschepen en hun passagiers wegjaagt naar de grootste haven van Europa. Bovendien een haven die volgens de VVD de meest duurzame is, omdat de nieuwe walstroominstallatie voor cruiseschepen voor minder vervuiling aan de Rotterdamse kade zal zorgen.

De VVD wil van het Rotterdamse stadsbestuur onder meer weten welke acties de wethouder gaat ondernemen om meer cruiseschepen naar Rotterdam te halen: ‘Hoe zorgen we ervoor dat Rotterdam extra cruiseschepen kan verwelkomen?’

Volgens de VVD liggen in 2024 alle cruiseschepen aan de stekker in Rotterdam. Raadslid Dieke van Groningen (VVD): ‘De businesscase daarvoor zorgt dat de investeringen over 10 jaar zijn terugverdiend. Als er meer schepen komen is dat nog sneller. In tegenstelling tot Amsterdam geloven wij in Rotterdam wel in het verduurzamen van vervoer over water.’

Het gebruik van walstroom op de Wilhelminapier door cruiseschepen viel vorig jaar verkeerd bij GroenLinks (GL). Volgens die partij heeft de aanleg van walstroom verregaande gevolgen. De gemeenteraadsfractie denkt dat de cruiseterminal hierdoor nooit meer weg zal gaan. GL meent dat het af- en aanmeerproces van cruiseschepen gepaard blijft gaan met enorme luchtverontreiniging. Ook als er walstroomvoorzieningen aanwezig zijn. Daarnaast zal de extra verkeers- en recreatiedrukte op en rond het schip een enorme last vormen voor het al dichtbevolkte gebied, is het argument.

Het Sorosleger heeft vorige maand nog gepoogd de afvaart van het cruiseschip de Zuiderdam te verhinderen.
Een bezoek van een cruiseschip aan Rotterdam levert de stedelijke economie gemiddeld zo’n 1,1 tot 1,7 miljoen euro op per keer, afhankelijk van de grootte van het schip en het passagiersvolume. Dat heeft Cruise Port Rotterdam in november laten weten in het eigen onderzoek naar de Economische impact van de cruise-industrie. In deze studie is de regionale toegevoegde waarde onderzocht van de cruisesector aan de Rotterdamse economie in 2022. De uitgaven van passagiers die Rotterdam bezoeken maken onder meer gebruik van de taxi of het openbaar vervoer. Ook kunnen zij hun verblijf gebruiken om een museum of andere culturele instelling of winkel te bezoeken. Het gaat daarbij om tussen 300.000 en 350.000 bezoekers per jaar. Naast de uitgaven door passagiers wordt ook gewezen op de koopkracht van bemanningsleden . Afhankelijk van de klasse van het cruiseschip bestaat de bemanning uit 500 tot ruim 1.000 mensen, die tijdens hun verblijf aan de wal eveneens omzet genereren. Gemiddeld is deze omzet per bemanning wel lager dan die van passagiers.

In 2019 deden meer dan 100 cruiseschepen Rotterdam aan, een enorme toename ten opzichte van de 16 in 2010. Voor 2020 stonden nog meer cruiseschepen gepland, maar de lockdowns hebben dat verhinderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *