RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SUCCESVOLLE JAARLIJKSE TEST MAESLANTKERING HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Rijkswaterstaat heeft met succes de jaarlijkse test van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg uitgevoerd.

De Maeslantkering en de Hartelkering zijn stormvloedkeringen die een belangrijke rol spelen in de bescherming van Zuid-Holland tegen overstromingen. Elk jaar, aan het begin van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat deze keringen om te controleren of ze goed functioneren. Zaterdagmiddag rond half vier konden de toeschouwers zien hoe de armen van de Maeslantkering over het water naar elkaar toe bewogen om de Nieuwe Waterweg af te sluiten. Het hele proces van het uitvaren, sluiten en afzinken van de armen duurde ongeveer anderhalf uur. Sinds zondagnacht 04.11 uur is de kering weer open en kunnen de schepen de waterweg weer gebruiken. De 26e test van de Maeslantkering is zonder problemen verlopen.

De Maeslantkering, bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze kering is 26 jaar geleden als laatste Deltawerk in gebruik genomen. De Hartelkering, bij Spijkenisse, is in dezelfde periode gebouwd en beschermt het Europoortgebied. De Maeslant- en Hartelkering sluiten altijd samen. Rijkswaterstaat test elk jaar deze keringen om voorbereid te zijn op het stormseizoen. De test duurt in totaal zo’n 6 á 7 uur, publiek kan de bewegingen van de keringen volgen vanaf een nabijgelegen heuvel. Met de geslaagde test van de Maeslant- en Hartelkering is Rijkswaterstaat in Zuid-Holland klaar voor het stormseizoen.

Vorig jaar vierde de Maeslantkering haar 25e jubileum. Dit jaar was er ook een feestelijke gelegenheid. Rijkswaterstaat bestaat dit jaar 225 jaar. Ter ere daarvan was er in het Keringhuis een speciaal symposium voor leerlingen en studenten aan MBO, HBO en WO over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hoogwaterbescherming. De toekomstige technici en ingenieurs kregen een gevarieerd programma met presentaties en activiteiten en zagen daarna de kering live dicht gaan.

Nederland is een land dat veel te maken heeft met water. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren stromen door het land naar zee. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dus van levensbelang.

De 13 Deltawerken in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant zijn gebouwd na de Watersnoodramp van 1953 en beschermen ons al 65 jaar tegen hoog water. Het zijn unieke en complexe zeeweringen. De Maeslant- en Hartelkering beschermen samen met de achterliggende dijken ongeveer 1,5 miljoen mensen in Rotterdam, Dordrecht en het omliggende gebied tegen stormvloeden van de Noordzee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *